Szarvasgombás csiga (2 tucat Burgundi csiga, szarvasgombás mártásban) - Cassolette d'escargots au beurre truffé
Szarvasgombás csiga (2 tucat Burgundi csiga, szarvasgombás mártásban) - Cassolette d'escargots au beurre truffé
Az ehető csigafajok közül a Helix Pomatia, más néven Burgundi Csiga a legízletesebb, és leginkább nagyra becsült fajta.
Az exkluzív kiszerelés miatt talán eszünkbe sem jut, hogy igazi Paleo ételről van szó: már az ősember is evett csigát; több ásatáson találtak csigasült leleteket.
A csigaszedés sokkal kevésbé strapás foglalatosság volt, mint mondjuk egy mamut elejtése…
A csigafogyasztást természetesen a rómaiak fejlesztették nagyipari szintre. Plinius részletesen le is írta Fulvius Hirpinus csigafarmját, melyben – állítólag – boron és liszten tartották a „hízókat”. A Brit-szigeteken is a rómaiak terjesztették el az ehető fajokat.
A középkori Európában a kolostorok kulináriai kiskapunak használták a csiga evést: ahol nehezen jutottak pisztránghoz, jobb híján csiga volt a böjti eledel. A szerzetes pénteken vagy nagyböjt idején legalább egy kis töltött csigát falatozhatott petrezselyemmel.
Németország egyes vidékein már csak a nem őshonos, ellenben ehető csigafajok árulkodnak arról, hogy az adott területen egykor kolostor működött, szigorú böjti menüvel.
Franciaország és Olaszország, Európa két legnagyobb csigafogyasztó országa manapság évente 25-36 ezer tonna csigát tálal fel az ínyencek asztalára, annak ellenére, hogy mindkét nemzet – részben a csiga védett státusa miatt – import szállítmányokból fedezi fogyasztási szükségletét.
Kevesen tudják, hogy hazánk Görögország és Törökország után a 3. helyen áll a csigaexportőrők sorában.
A pálmát mégis az Egyesült Államok viszi el, a Franciaországban feldolgozott (reexportált magyar) csigák jelentős része exkluzív Los Angeles-i, New York-i vagy Philadelphia-i éttermekben kerül felszolgálásra. Kaliforniába egyébként a francia emigránsok hurcolták be az éti csigát, mára azonban túlszaporodása miatt invazív kártevőnek minősül.
Elkészítési javaslat:
Egyszerűen melegítsük fel egy serpenyőben, vagy hőálló edényben tegyük be sütőbe 10 percre (hagyományos sütő 6-os fokozatra, villanysütő esetén 240-245 Celsius fokra).
Tálalási javaslat: (Figyelem: csigaház nem része a terméknek!)
-
Tápanyag tartalom 100 g termékben: Feltöltés alatt!
Energia: *** KJ/*** Kcal
Zsírok: *** g
Ebből telítetlen zsírsavak: *** g
Szénhidrátok: *** g
Ebből cukrok: *** g
Fehérjék: *** g
Só: *** g
Összetevők: burgundiai csigák 30% (kb. 2 tucat), póréhagyma, mártás: tejszín, szarvasgombás vaj 8% (3% szarvasgomba), nyári szarvasgomba lé (Tuber aestivum), füstölt hal, módosított keményítő, kukoricaliszt, só, búzaliszt, kacsa zsír, bors.
Minőség megőrzési ideje: a gyártástól számított 3 év.
A termék valódi szarvasgombából aromák és ízfokozók hozzáadása nélkül készült, E-mentes termék!
Várható szállítás: 10 munkanap
A termékek nagy része azonban csak időszakosan kapható!
Francia termelőkkel kötött exkluzív megállapodásunk alapján!